Gör din egen dokumentär med visuella effekter

Att göra animeringar är lätt i dagens samhälle. Tekniken har utvecklats och varje person som har ett enklare program på datorn kan börja fixa och trixa med visuella effekter. En egen dokumentär behöver man ingen proffsutrustning till, en digitalkamera eller en kamera på mobilen duger lika bra. För att kunna göra visuella effekter behövs film och ljud. Ska du göra en dokumentär om matpriser kan du gå ut på stan, intervjua folk och filma miljön. Tänk redan i huvudet hur animeringarna ska vara.

Väl tillbaka framför dator kan du spela in en speakertext som du sedan lägger in över miljöbilderna. Det skapas nu visuella effekter som gör att din röst hörs när miljöbilderna visas. Fortsätt animera genom att klippa bort det som inte behövs och lägg istället in visuella effekter. Det kan vara att eftertexterna kommer inflygande eller att ljudet låter som Piff och Puff.

En annan viktig sak att tänka på är att inte låta animeringar förstöra dokumentären. Det kan vara kul ibland med en visuell effekt här och en där, men blir det för mycket kan programmet bli jobbigt att titta på. Om du vill framstå som seriös, lägg då inte in Piff- och Puff-rösten som speakertext, om du ska ha den alls. Välj istället att jobba med ljudet, så det är på samma nivå dokumentären igenom, och skyltar som förklarar vilken person talar. Animeringar tonas enkelt in och ut, så att de inte stör dokumentären.