Bolibompa – ett program med animeringar

Många barnprogram är i dag fyllt av animeringar, men visuella effekter är ingenting som dykt upp på 2000-talet. Det har funnits i olika barnprogram i många år, men har på senaste tiden blivit allt mer uppiffade och häftiga. Det var en stor dag när det nya Bolibompa-introt kom, med en drake som spexade i TV-rutan. Helt annorlunda än den äldre versionen.

Programmet har fyllts på mer och mer av visuella effekter och trogna Bolibompa-tittare märkte på 90-talet att mer och mer animeringar kom in. Noahs ö är ett bra exempel, då tecknade djur försökte få en ö att inte stå stilla. Hur skulle man kunnat filma det med riktiga skådespelare? Eller Pingu och Babar. Ëller Björnes Magasin som har ett animerat intro och sedan kommer en skådespelare i björndräkt. Det skulle inte gått att ta in en riktig björn i studion. Många kommer ihåg Doris och Gösta var utklädda till ko respektive grävling. Johanna och Mixer bestod av en människa och en animering av en mixer – en blandning helt enkelt.

Vi i femman, Hjärnkontoret, Lilla sportspegeln och REA var program som saknade animeringar och istället byggde helt på människor. De som medverkade gjorde då realistiska saker, som att svara på frågor och undersöka saker och ting. I dagens barnprogram är personerna nu ersatta med animeringar och bara rösterna hörs. Visuella effekter läggs på och en ny programledare är skapad.